Reklamlar Yazar Yazar Tarih 19 Åžubat 2011


Belçikada Çıplak Protesto

Flamanlarla Valonlar arasındaki derin ayrılıklar nedeniyle hükümetin bir türlü kurulamadığı Belçika bir rekora da adını yazdırdı. En uzun süre hükümetsiz kalan ülke olan Belçika, çıplak protestoya sahne oldu

Dünyada en uzun süre hükümetsiz kalma rekorunu 249 günle dün Irak’tan devralan Belçika’da halk çeÅŸitli etkinliklerle rekoru kutluyor.
Son haftalarda bazı siyasetçilerin önderlik ettiÄŸi hükümet kurulana dek traÅŸ olmama ve seks boykotları sonuç vermeyince dünya rekorunu ele geçiren Belçika’nın Flaman kesimindeki Gent kentindeki festivalde çoÄŸu öğrencilerden oluÅŸan bir grup iç çamaşırlarına kadar soyunup, ‘birlik’ kelimesini oluÅŸturacak ÅŸekilde durdu.
Bir baÅŸka Flaman kenti Leuven’da Belçika’nın sembollerinden olan papates kızartmaları bedava dağıtılırken, Valon bölgesindeki komÅŸusu Louvain-la-Neuve’de bir baÅŸka milli sembol olan biralardan ücret alınmadı.
Bir grup Brüksel adliyesi önünde protesto gösterisi düzenlerken, birçok üniversite öğrenci yürüyüşlerine sahne oldu. Hükümet kurmayı başaramayan siyasi partilerin hazine yardımından mahrum bırakılması için internette başlatılan kampanyaya katılanların sayısı 150 bini aştı.
Dünya rekorunu manÅŸetlerden kutlayan gazeteler, Irak’ta geçen yılki seçimlerin ardından koalisyon pazarlıkları 249 günde tamamlansa da yeni hükümetin kurulmasının 40 gün daha uzayarak 289 günü bulduÄŸuna dikkat çekerek, Belçika’nın bu ÅŸekilde biraz daha gayret göstererek dünya rekorunu tartışmasız ÅŸekilde kırması gerektiÄŸini vurguluyor.

KRAL’I ÇARESÄ°Z BIRAKAN SÃœREÇ

Federe yapılı Belçika’da 13 Haziran’daki erken genel seçimlerde Bart De Wever liderliÄŸindeki Yeni Flaman Ä°ttifakı, ülke nüfusunun yüzde 60’ını oluÅŸturan ve gelir seviyesi yüksek olan Flaman bölgesinde, bağımsızlık talebiyle oyların yüzde 28’ini alarak ve en yakın rakibi Hristiyan Demokratlara 10 puan fark atarak birinci çıkmış, 150 üyeli parlamentoda 27 koltuk kazanmıştı.
Nüfusun yaklaşık yüzde 40’ının yaÅŸadığı Fransızca konuÅŸan Valon bölgesinde ise Sosyalistler (PS), yüzde 38 oyla en yakın rakipleri Liberallerin 15 puan önünde ilk sırayı almıştı. Sosyalistler bu sonuçla parlamentoda 26 koltuk elde etmiÅŸti.
Seçimlerin ardından Kral II. Albert tarafından hükümeti kurmakla görevlendirilen Valon Sosyalistlerin Başkanı Elio Di Rupo, ısrarla yürüttüğü koalisyon müzakerelerinden bölge hükümetlerine daha fazla otonomi ve Brüksel çevresindeki bazı seçim bölgelerinin paylaşımı konusunda yaşanan anlaşmazlık nedeniyle sonuç alamayınca, eylül ayı başında istifasını sunmuştu.
Bunun üzerine parlamento ve senato baÅŸkanlarının arabuluculuÄŸunda Flaman ve Valon partilerini uzlaÅŸmaya zorlayan Belçika Kralı, bundan da sonuç alamayınca Flaman Ä°ttifakı BaÅŸkanı De Wever’ı görevlendirdi.
Muhtemel koalisyon ortaklarına sunduÄŸu 50 sayfalık uzlaÅŸma belgesinde, otonom Flaman, Valon ve Brüksel bölgelerinin vergi gelirlerinden yüzde 45 pay almasını ve yetkilerinin artırılmasını öneren De Wever, Belçika’nın bölünmesinin altyapısını hazırladığı gerekçesiyle Valon partilerince reddedildi.
Arayışlarını sürdüren Kral’ın arabuluculuk göreviyle öne sürdüğü Flaman Sosyalistlerin eski BaÅŸkanı Johan Vande Lanotte ise iki kez giriÅŸimde bulunmasına raÄŸmen partileri aynı masa etrafından bile toplayamayınca, geri çekildi.
Kral’ın son arabulucusu, BaÅŸbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Didier Reynders, yeni formüllerle tıkanıklığı aÅŸma çabalarını sürdürse de önde gelen siyasi partilerden yapılan açıklamalar bu giriÅŸimin de nafile olduÄŸu izlenimini veriyor.
Belçika’da kiÅŸi başına düşen gelirin 32 bin avro düzeyinde bulunduÄŸu Flaman bölgesiyle 23 bin avro düzeyindeki Valon bölgesi arasındaki tek anlaÅŸmazlık noktası ekonomik deÄŸil. Flamanlar zengin kuzeyden güneye kaynak aktarımına ve daha baskın bir dil olan Fransızca’nın Brüksel çevresine taÅŸmasına karşı çıkarken, Valonlar eÅŸitlik talep ediyor. Flamanlar bölgelerin yetkilerinin artırılmasını isterken Valonlar ülkeyi bölünmeye götüreceÄŸi kaygısıyla federal hükümeti koruma çabasına giriyor.
Bölünme tartışmalarından etkilenen Valon bölgesindeki 70 bin kiÅŸilik yarı özerk Alman toplumu da Flamanlar ve Valonlar gibi tam özerklik isteÄŸiyle ortaya çıktı. Alman Bölgesi BaÅŸbakanı Karl-Heinz Lambertz, kendileri gibi Brüksel’e de tam özerklik verilerek Belçika’nın 4 bölgeli hale getirilmesini istiyor.
Belçika’da siyasi krizler hemen her seçim sonrasında alevleniyor. 2007 yılında 194 günde hükümetin kurulabildiÄŸi ülkede bu süre 1988 seçimlerinin ardından 148 gün, 1979 seçimlerinin ardından 107 gün ve 1992 seçimlerinde 102 gün olmuÅŸtu. Alıntı : Milliyet

Etiketler: , , , , , ,
Yorum Yapın

Yorum yapılmamış »

Hiç Yorum Yok.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Yorum Yapın