Reklamlar Yazar Yazar Tarih 28 Ocak 2011


Facebook ve Twitter Depremi

Tunus, Arnavutluk son olarak Mısır’da baÅŸlayan ve tırmanan gösterilerin ilginç bir ortak noktası var. Hepsi de medyanın iktidar baskısı altında olduÄŸu ülkelerde, sosyal medya etrafında örgütlenmenin sonucu. Göstericiler, Facebook ve Twitter’da örgütlenip sokaÄŸa döküldüler.
Arap ülkelerindeki devrimler, sosyal medyanın ilk devrimi olarak tarihe geçti.

İktidarlar, televizyon ve yazılı basını kontrol etse de, muhalif medyayı sansürle kontrol altına alsa da, sosyal medya üzerinde hakimiyet kuramadı.

Önce Tunus, sonra Arnavutluk ve son olarak Mısır’daki gösteriler; Facebook, Twitter, Youtube ve Dailymotion gibi sosyal paylaşım sitelerinin gücünü ortaya koydu.
Devlet televizyonunun bildirdiğine göre, Cumhurbaşkanı Mübarek, sokağa çıkma yasağının tüm ülkeyi kapsadığını bildirdi.
Mısır’ın baÅŸkenti Kahire’deki olaylarda bugün en az 5 kiÅŸinin öldüğü, yaralananların sayısının 870 civarında olduÄŸu bildirildi.
Mısır’da gece sokaÄŸa çıkma yasağının uygulandığı kentlerden SüveyÅŸ’in sokaklarına tanklar yerleÅŸtirildi.
Protestocular tanklara tırmanmaya çalışırken, askerler de insanları bu araçlardan uzak tutmaya çalışıyor. BaÅŸkent Kahire’nin merkezinde protestocular, kendilerine katılması için askerler lehine sloganlar attı.
Bazı görgü tanıkları askerlerin, gece sokağa çıkma yasağının uygulandığı kentlerde ateş açtığını ileri sürdü.
Özellikle baÅŸkent Kahire’nin merkezinde, parlamento binası ve hükümet binaları yakınlarında çatışmalar olduÄŸu ve silah sesleri geldiÄŸi bildirildi.
Reuters muhabiri, kargaşa içindeki başkent sokaklarında yaralıları, başlarından kanlar akanları ve yerde baygın yatanları gördüğünü belirtti.
Göstericilerin Kahire’deki iki karakolu ateÅŸe verdiÄŸi de gelen haberler arasında.
Kahire’de ordu birlikleri, devlet televizyonunun da içinde bulunduÄŸu Enformasyon Bakanlığı ile DışiÅŸleri Bakanlığının kontrolünü yeniden saÄŸladı.

Ateşe verdiler, yağma yaptılar
Görgü tanıklarının bildirdiğine göre, askerler bu bakanlıkları yeniden ele geçirirken, şiddet olayı meydana gelmedi.
Askeri birlikler, adalet, sanayi ve ticaret bakanlığı ve diğer birçok bakanlığın önünde askeri araçlarla barikat kurdu.
Bu arada, göstericiler, Nil Nehri kenarındaki Dünya Ticaret Merkezi ve otelini ateşe verdiler.
Ordu birlikleri Kahire’deki tüm hassas noktaları kontrol altına aldı.
İktidar partisinin genel merkez binalarına giren protestocular, büyük bir yangının başladığı genel merkezden televizyon ve diğer elektronik eşyaları yağmaladı.

SüveyÅŸ’te de bir gösterici öldü
Bu arada, SüveyÅŸ kentinde de bir göstericinin öldürüldüğü bildirildi. Görgü tanıkları, göstericilerin protestolarda ölen kiÅŸinin cenazesini kentin sokaklarında taşıdığını belirtti. Bir göstericinin, “KardeÅŸimi öldürdüler”diye feryat ettiÄŸi kaydedildi.
Dimyat’ta binler, Port Said’de on binlerce kiÅŸinin gösteri yaptığı, Dimyat’taki göstericilerin, iktidardaki Ulusal Demokratik Parti’nin bürosunuateÅŸe verdiÄŸi belirtildi. Luksor’daki gösteriye de 15 bin dolayında kiÅŸinin katıldığı kaydedildi.

Muhalif lider El Baradey’e ev hapsi!
Uluslararası ajanslar, reform yanlısı muhalif lider olarak sahneye çıkan Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu’nun eski baÅŸkanı Muhammed El Baradey’in de polis tarafından ev hapsine alındığını duyurdu. El Baradey, yandaÅŸlarıyla baÅŸkent Kahire’deki gösterilere katılmıştı.
AP ajansı, polisin El Baradey’in Kahire’deki evinin önüne konuÅŸlandığı ve muhalif liderin evinden çıkamayacağını söylediÄŸini duyurdu.

Müslüman Kardeşler mensupları gözaltında
Mısır polisi bugün sabaha karşı ülkedeki en örgütlü muhalif hareket olan Müslüman KardeÅŸler’e karşı da harekete geçti. Örgütün üst düzey yetkilileri de dahil olmak üzere, 20’den fazla Müslüman KardeÅŸler mensubu gözaltına alındı.

Clinton’dan çaÄŸrı
ABD DışiÅŸleri Bakanı Hillary Clinton, Mısır’daki olaylarla ilgili olarak, Kahire’ye halkın siyasi ve ekonomik reform taleplerini dikkate alması ve barışçıl gösterilere izin vermesi çaÄŸrısında bulundu.
DışiÅŸleri Bakanlığında basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Clinton, Mısır hükümetinin vatandaÅŸlarının “temel hakları”na saygı göstermesi gerektiÄŸini söyledi.
Clinton, ülkedeki reformların hayati önemde olduğunu ifade ederek, hükümete halkla diyaloğa geçmesi, barışçıl gösterilere izin vermesi ve reformları benimsemesi çağrısını yaptı.
“Güvenlik güçleri ve polisin protestoculara karşı kullandığı ÅŸiddetin de kendilerinde ciddi kaygı yarattığını” ifade eden Clinton, Mısır hükümetinden, “ÅŸiddete yönelik suçlamaları araÅŸtırması ve gereken soruÅŸturmaları açmasını” istedi.

Ä°nternet ve telefonlar kesildi
Bu arada, muhalefetin, internetteki sosyal paylaşım siteleri aracılığıyla onbinlerce kiÅŸiye ulaÅŸarak bugün büyük bir gösteri yapmayı planladığı Mısır’da, internetin büyük ölçüde kesildiÄŸi bildirildi.
Mısır’daki büyük servis saÄŸlayıcılardan biri, dün yerel saatle 12.30’dan sonra internet trafiÄŸinin durduÄŸunu bildirdi. Kullanıcılar da internet ve cep telefonu mesaj servislerine giremediklerini söyledi.
İngiliz telekomünikasyon şirketi Vodafone da, Mısırlı yetkililerin, ülkedeki belirli bölgelerde cep telefonu hizmetlerinin askıya alınması talimatını verdiklerini bildirdi.

Wikileaks yüzünden mi?
Ancak Wikileaks’in sızdırdığı Amerikan belgelerine göre, bazı komutanlar, Hüsnü Mübarek’in yerine oÄŸlu Cemal Mübarek’in geçmesi olasılığından rahatsız. Bunun ordu içinde çatlak yaratıp yaratmayacağı, Mısır’da ayaklanmanın tarihi için de belirleyici olacak.
Tunus örneÄŸinde de bir komutanın Bin Ali’ye destek vermemesi, Devlet BaÅŸkanı’nın devrilmesine giden sürecin dönüm noktalarından biri olmuÅŸtu.
“Tunus gibi Mısır da devrimin eÅŸiÄŸinde” diye düşünenlere güç verense, halkın 1977’den bu yana ilk defa böyle büyük bir ısrarla, günlerce sokaÄŸa dökülmesi…

Etiketler: , , , , , , ,
Yorum Yapın

Yorum yapılmamış »

Hiç Yorum Yok.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Yorum Yapın