![]() |
![]() |
#1 |
![]() ![]() Savoy ya da kıvırcık lahana dantel gibi yapraklara sahiptir. Şık bir görünümü olan bu lahananın özelliği çabuk pişmesi. 4 kişilik Hazırlama süresi: 1 saat 10 dakika Pişirme süresi: 55 dakika Malzemeleri: 1 yemek kasığı zeytinyağı 450 gram orta yağlı dana kıyma 1 adet orta boy kuru soğan(soyulmuş, ince doğranmış) 1 diş sarmısak (soyulmuş, ezilmiş) 1 çay kaşığı kimyon 1 çay kaşığı toz kişniş 1 adet küçük boy acı yeşil biber(çekirdeği alınmış, incedoğranmış) 450 ml. et suyu 8 adet büyük boy savoy (kıvırcık)lahana yaprağı (sıcak sudabekletilerek blanşe edilmiş) 225 gram pilavlık pirinç ve yabanî pirinç(yarı yarıya) Sos için: 30 gram tereyağı 6-7 adet taze soğan (ayıklanmış,ince doğranmış) 1 diş sarmısak (soyulmuş, ezilmiş) 1 adet büyük boy havuç (soyulmuş,küçük doğranmış) 400 gram doğranmış domateskonservesi 1 yemek kaşığı domates salçası 1 adet karanfil 1 çay kaşığı tozşeker 1 çay kaşığı tuz Taze çekilmiş karabiber Lahana Sarma Yapılışı: 1 Zeytinyağını elerin bir tavada kızdırıp kıymayı yüksek ateşte 5 dakika kavurun. Soğan ve sarmısak ekleyin. 5 dakika pişirip kimyon ve kişnişi kalın, yüksek ateşte karıştırarak 1 dakika daha pişirin. 2 Acı sivri biber ve pirinci ekleyin, et suyunu koyun. Arada bir karıştırarak kaynatın. Aleşi kısın, tavanın kapağını örtün ve 30 dakika ya da pirinçler pişip karışım koy ulaşıncaya dek pişirin. Tavayı ateşten alın ve soğumaya bırakın. 3 Sosu hazırlamak için tereyağını büyük bir tencerede eritip soğan, sarmısak ve havucu 10 dakika soteleyin. Domates, salça, karanfil, tozşeker ve karabiberi ekleyin. Kaynayınca ateşi kısın, kapağını örtün ve arada bir karıştırarak 15 dakika daha pişirin. Ateşlen alın, karanfili çıkarın ve soğumaya bırakın. 4 Sıcak suda bekleyen lahana yapraklarını kağıt havluyla kurulayın ve sarılınca damarlı tarafları dışta kalacak biçimde bir servis tabağının içine yayın. Ortadaki damarlar çok kalınsa üstlen boydan boya keserek inceltin. Yapraklara kıymalı harcı dikkatle paylaştırarak sarmalan hazırlayın. 5 Pişmiş pilav karışımını sığ bir ûrm tepsisine koyun ve üzerine lahana sarmalarını yerleştirin. Soğumuş sosu sarmaların üzerine dökün. 6 Dondurmak için kabın üzerini streç filmle örtün sonra da fblyoyla sıkıca sarın ve etiketleyin [bkz. sayfa 324J. 2 ay içinde tüketmek üzere dondurun. 7 Çözmek için folyoyu çıkarıp buzdolabında bir gece bırakın. Yemek zamanı fırını 180 dereceye ısıtın. Streç filmi kaldırın ve kabın Üzerini alüminyum folyoyla örtün. Fırının orta rafında 40 dakika ya da sos kaynar hale gelip de lahana yaprakları iyice yumuşayıncaya dek pişirip sunun. ![]() Mutluluk mu ? Evet,evet ! ßenim en sevdiğim oyundu o ; küçükken...~ |
|
![]() |
![]() |
![]() |
Bookmarks |
Tag Ekle |
lahana, pilav, sarma, ustu |
|
|