Reklamlar Yazar Yazar Tarih 01 Haziran 2011


Gözler Çankaya Köşkünde

Anayasa değişikliğiteklifinde, uzun ve yorucu bir maratonun ardından final aşamasına gelinirken, bundan sonraki süreçte Anayasa değişikliği teklifini önce Çankaya Köşkü ardından da muhalefetin başvurusuyla Anayasa Mahkemesi süreci bekliyor. Teklifin bugün yasalaşması halinde Meclis Başkanlığı’nın vakit geçirmeden Çankaya Köşkü’ne sunması bekleniyor. Cumhurbaşkanı Gül’ün ise Anayasa değişikliği paketiyle ilgili incelemelerini yapmak üzere 15 günlük süresi bulunuyor. Gül ya bir kez daha görüşülmek üzere paketi Meclis’e iade edecek ya da referanduma sunacak. CHP ise Anayasa değişikliği konusunda Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün kararını bekleyecek. Teklifi referanduma sunmasının ardından harekete geçecek olan CHP, Anayasa Mahkemesi’ne başvuru için gerekli 110 imza konusunda ise şimdilik sadece TBMM’de 6 milletvekili bulunan DSP’den söz aldı.

Meclis Genel Kurulu’nda 19 Nisan’dan bu yana devam eden Anayasa değişikliği maratonunda son aşamaya gelindi. Genel Kurul bugün ikinci tur oylamalar bitene kadar çalışacak ve teklifi yasalaştıracak. Teklifin yasalaşmasının ardından ise önce Çankaya Köşkü süreci ardından da Anayasa Mahkemesi süreci başlayacak.

-GÜL’ÜN İKİ SEÇENEĞİ VAR; YA GERİ GÖNDERECEK YA REFERANDUMA SUNACAK-

Teklifin ikinci tur oylamalarının bu gece tamamlanmasının ardından Meclis Başkanlığı’nın süreci uzatmamak için paketi kısa sürede Cumhurbaşkanlığı’na sunması bekleniyor. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün ise anayasa değişikliği paketini incelemek üzere 15 günlük süresi bulunuyor. 330’un üzerinde bir sayıyla kabul edilmesi beklenen Teklifle ilgili önünde iki seçenek bulunuyor. Gül ya teklifi yeniden görüşülmek üzere TBMM’ye geri gönderecek ya da referanduma sunulmasına karar vererek yayımlanmak üzere Resmi Gazete’ye gönderecek. Gül’ün tavrının ise referandum yönünde olması bekleniyor.

-CHP, GÜL’ÜN ONAYININ ARDINDAN HAREKETE GEÇECEK-

Hesaplarını Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün paketi referanduma sunma ihtimaline göre yapan CHP ise Gül’ün onayının hemen ardından Anayasa Mahkemesi’ne başvuracağını açıkladı. CHP’nin bu tavrına karşılık bazı hukukçular “kanunlaşma sürecinin halkoyuyla tamamlandığı” gerekçesiyle, referanduma sunulan anayasa değişikliğinin dava edilemeyeceği görüşünü savunuyor. Yargıtay Onursal Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu ise referanduma sunulan anayasa değişikliğinin Resmi Gazete’de yayımından 10 gün sonra dava açılabileceği görüşünü dile getiriyor.

-CHP DESTEK İMZA ARAYIŞINDA-

Anayasa Mahkemesi’ne başvuru hazırlığındaki CHP bir yandan da gerekli olan 110 imzayı tamamlamaya çalışıyor. DSP Genel Başkanı Masum Türker’le görüşen ve imza desteği alan CHP’nin, DSP’nin desteğiyle imza sayısı 103’e ulaşıyor. Demokrat Parti Rize Milletvekili Mesut Yılmaz ve Tunceli Bağımsız Milletvekili Kamer Genç gibi isimlerin de imza vermesi beklenen başvuru konusunda MHP milletvekillerini serbest bırakacak.

-TOP YİNE ANAYASA MAHKEMESİ’NDE OLACAK-

CHP’nin imza desteğiyle yapacağı başvurunun ardından ise top Anayasa Mahkemesi’nde olacak. Anayasa Mahkemesi ise anayasa değişikliklerini sadece şekil yönünden incelemeye yetkili. Yani teklifte 184 imza var mı, Genel Kurulda iki kez oylanmış mı, iki oylama arasında 48 saat süre geçmiş mi, 330 ve daha fazla oyla kabul edilmiş mi hususlarını inceliyor ve denetliyor. Ancak türbanla ilgili anayasa değişikliğinde olduğu gibi Anayasa Mahkemesi, Anayasa değişikliklerinin ilk 3 maddeye aykırı olmasını teklif edilemeyecek bir maddenin teklif edilmesi ve şekil şartlarına uyulmadığı şeklinde yorumlayabiliyor ve iptal edebiliyor.

-REFERANDUM DA TARTIŞMALI-

Anayasa değişikliği teklifinin referandum sürecine ilişkin de iktidar ve muhalefet arasında görüş farklılığı bulunuyor. Anayasa değişikliğinden önce referandum süresini 120 günden 60 güne indiren teklif yasalaştırılırken muhalefet bunun önümüzdeki referandum için uygulanamayacağı görüşünü dile getiriyor. AKP ise çıkarılan yasanın ilk referandumda uygulanacağı görüşünde ısrarlı davranıyor. CHP, anayasa değişikliklerine ilişkin halkoylamasının seçim hukukuna bağlı olduğu ve Anayasa’ya göre seçim kanunlarında yapılacak değişikliklerin bir yıl içinde yapılacak seçimlerde uygulanamayacağını kaydediyor. AKP ise halkoylamasının seçim kanunu olmadığını, bu nedenle ilk referandumda 60 günlük sürenin esas alınacağını dile getiriyor. Referandumda ise paketin yüzde 50’nin üzerinde oyla kabul edilmesi gerekiyor.

Etiketler: , , , ,
Yorum Yapın

Yorum yapılmamış »

Hiç Yorum Yok.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Yorum Yapın