Reklamlar Yazar Yazar Tarih 06 Åžubat 2011


Yerebatan Sarayı Tarihi

YEREBATAN SARAYI (Bazilika Sarnici)

Istanbul en sik kusatma tehlikesiyle karsilasan sehirlerden biriydi. Kusatma süresince yasanan en önemli sorun da yiyecek ve içecek kaynaklarinin tükenmesiydi. Bazilika Sarnici, Roma ve Bizans Imparatorlari’nin bu sorunu çözmek için yaptirdigi sarniçlarin en büyügüdür.

80.000 metreküp su alabilen ve 140´70 metrekarelik bir alana yayilan sarniç, 6. yüzyilda Justinianos tarafindan öncelikle saray ihtiyaçlarini karsilamak üzere yapilmistir. 336 sütundan bazilarinda oyma süslemeler vardir.

Osmanli’da akan su sevilir, duran su içilmezdi. Bu nedenle, Osmanli’nin fethinden sonra, bir yüzyil içinde unutulan sarniçin suyu, saray bahçelerini sulamakta kullanildi. 1985-1988 arasinda sarniç restore edildi ve sütunlar arasina gezi yollari yapildi. Ses ve isik efektleriyle sütunlarin etkileyici perspektifi ortaya çikarildi. Iki sütunun tabanini olusturan pagan kalintilari olan Medusa kafalarinin, hiristiyanlar tarafindan ebediyen suyun altinda gizlenmesinin amaçlandigi anlasilmaktadir. Sarniçta toplanan yagmur suyunda yasayan sazan baliklarinin dekoratif ve kirlenmeye karsi bir önlem oldugu sanilmaktadir.

Etiketler: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Yorum Yapın

1 Yorum »

  1. sibel Says:

    yerebatan sarayı çok güzel olduğunu ailece annem ,babam 0ben ,ablam YEREBATAN SARAYINI ÇOK SEVİYARUZ

    comment-bottom

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Yorum Yapın