Reklamlar Yazar Lavinya Tarih 08 Åžubat 2012
 Yerli Protezler Artıcak

Yerli Protezler Artıcak

Yerli Protezler Artıcak

Türkiye, ortopedik protez-ortez parçası üretiminde ilerledi Türkiye, son 5 yılda ortopedik protez-ortez parçası üretiminde elde ettiği ilerleme ile yıllık yaklaşık 5 milyon Euro döviz girdisi elde etti.
Ortopedik Protez ve Ortezciler DerneÄŸi BaÅŸkanı Mustafa Gültekin yaptığı açıklamada, Türkiye’de ortopedik protez ve ortez uygulaması yapan yaklaşık 300 firma olduÄŸunu belirtti. SaÄŸlık Bakanlığı, üniversiteler ve Türk Silahlı Kuvvetler bünyesinde ise 10 resmi ortopedik protez-ortez atölyesi bulunduÄŸunu ifade eden Gültekin, ”SaÄŸlık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılan bu firmalar ve resmi kurumlar ile ülkemizdeki ortopedik engellilerin ortopedik protez-ortez ihtiyacını karşılamakta” dedi.
Yapılan ortopedik protez ve ortezlerde ithal ürünlerin yanında yerli üretim ürünlerin de kullanıldığını dile getirin Gültekin, ”Yerli üretim 20 yıl önce bir iki firma tarafından yapılırken son beÅŸ yılda bu sayı arttı. Yerli protez-ortez parçası üretimi yapan yaklaşık 15 firmamız var” diye konuÅŸtu.
Bu firmalarda ağırlıklı olarak mekanik parçaların imalatının yapıldığını vurgulayan Gültekin, ÅŸunları kaydetti:”Bu firmalar ülkemizin ihtiyacının bir kısmını karşılarken Amerika, Almanya, Macaristan, Çin, Bulgaristan, Rusya, Pakistan, Ä°ran, Irak, Mısır, Libya, Ä°srail, Azerbaycan gibi ülkelere ihracat yapmaktadırlar ve Türkiye yıllık yaklaşık 5 milyon Euro döviz girdisi elde etmektedir.Gültekin, Türkiye’de en fazla ihtiyaç duyulan protez parçalarının kol, diz ve ayak eklemi olduÄŸunu belirterek, Türkiye’nin ihtiyacı olan ortopedik protez ve ortez parçalarının yıllık 15-20 milyon Euro civarında olduÄŸunu söyledi
YÜKSEK TEKNOLOJİ PROTEZ VE ORTEZ PARÇALARI İTHAL EDİLİYOR
Yüksek teknoloji protez ve ortez parçalarının dışarıdan ithal edildiÄŸini söyleyen Gültekin, Türkiye’nin ABD, Almanya, Ä°ngiltere, Fransa, Çin, Ä°spanya, Tayvan ve Ä°zlanda’dan yaptığı protez-ortez parçalarının ithalatıyla yaklaşık 10 milyon Euro döviz çıkışı olduÄŸunu belirtti.
Sektörün sorunlarına da deÄŸinen Gültekin, ÅŸunları belirtti:”Ortopedik protez-ortez uygulamalarında yaÅŸanılan sorunların başında Sosyal Güvenlik ile yıllardan beri yapılmayan sözleÅŸme konusu var. Sosyal Güvenlik Kurumu diÄŸer saÄŸlık tedarikçileri ile anlaÅŸma yapmakta ve hastaların maÄŸduriyeti önlenmekte. Ortopedik protez ortez konusunda ise sözleÅŸme yapmayıp ödemeleri hastaya yapmak istiyor. Yüksek tutarları olan ürünleri hasta parasını ödeyip alamamakta. SözleÅŸme olmaması nedeniyle her ilde farklı uygulamalar yapılmakta, kimi illerde hastadan vekaletname ile çalışılabilirken, kimi illerdeki sosyal güvenlik kurumu vekaletname kabul etmiyor. Hasta ve firmaların maÄŸduriyetlerinin önlenmesi için ruhsatlı firmalar ile SGK’nın sözleÅŸme yapması ihtiyacı var.’Gültekin, ”21 Ocak 2012 tarihinde yayınlanan SaÄŸlık Uygulama TebliÄŸinde 2010 yılında yayınlanan listedeki ürünlerde fiyat artışı olmasına karşın, ileri teknoloji anlamında listeye eklemesi bizi memnun etti. Hastanın ve firmaların lehine bir çalışma oldu. Bu sayede hastaların sosyal hayata baÄŸlanma, iÅŸ yaÅŸamlarını da olumlu yönde etkileyecek ve kullanıcı kiÅŸiye ve devlete katkı saÄŸlayacak” diye konuÅŸtu

Etiketler: , ,
Yorum Yapın

Yorum yapılmamış »

Hiç Yorum Yok.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Yorum Yapın