Forum Akenna  

Geri git   Forum Akenna > Kişiye Özel Kategoriler > Sağlık
Kayıt ol Yardım Community Ajanda Bugünki Mesajlar Arama

Cevapla
 
Seçenekler Stil
Alt 05-30-2010, 02:50   #1
Wampirella
Guest
Avatar Yok
 Özel Mesaj       Arkadas Listesine Ekle
K.Tarihi:
Üye Numarası:
Arkadaşlar:
Konular:
Mesajlar: n/a
Rép Puanı:
Rép Grafiği:
Standart Hipertansiyon

Sık görülen, sessiz ve derinden giden, ciddi bir belirti vermemesine rağmen hipertansiyon, yarattığı sorunlarla bazen yaşamı bile tehdit edebilen bir sağlık sorunudur.

Sanıldığından çok daha sık görülen bu problemi aklı başında her hastanın ciddiye alması gerekiyor. "Benim ailemde hipertansiyon yok!", "Ben şişman veya fazla kilolu değilim!" gibi gerekçelerle kafanızı kuma gömmeyin. 20-40 yaş arasında her yıl iki kez, 40-60 yaş arasında yılda üç-dört kez, 60’ından sonra ise her ay tansiyonunuzu ölçtürüp, kan basıncınızı kontrol ettirin. Çünkü hipertansiyon sadece genetik mirastan veya fazla kilolardan kaynaklanmıyor. Böbrek hastalıklarının, böbreküstü bezi tümör ve adenomlarının, beyin urlarının, şeker hastalığı, porfiria ve benzeri metabolik sorunların, hatta uzamış stres ve depresyonların bile hipertansiyonu tetikleyebileceği çok iyi biliniyor. Kısacası hipertansiyon özellikle 40’lı yaşlardan sonra herkesin karşılaşabileceği önemli ve tehlikeli sağlık sorunlarından biri olarak görülüyor. Siz kendinize ne kadar iyi bakarsanız bakın, kilonuzu ne kadar iyi izlerseniz izleyin, uykunuza özen gösterip stresinizi ne kadar kontrol ederseniz edin hipertansiyon belası kapınızı her zaman çalabiliyor.


NEDEN SESSİZ KATİL?


İşin kötüsü hastalığa yol açmadıkça yani kalp, böbrek veya gözlere zarar vermedikçe yüksek tansiyonunun farkına bile varmıyorsunuz. Tansiyon yüksekliği ile birlikte olduğu kabul edilen baş ağrısı, baş dönmesi, halsizlik, nefes darlığı, çarpıntı, kulak, boyun ve ensede basınç hissi, göz kararması gibi işaretler de sanıldığı kadar güvenilir belirtiler değil. Bu belirtilerin hiçbiri olmadan küçük tansiyonunuz 10’un, büyük tansiyonunuz 20’nin üzerine çıkabiliyor. Bir kez daha hatırlatalım, tansiyon yüksekliğinin olup olmadığını anlamanın güvenilir tek yolu tansiyon aletiyle kan basıncını ölçmekten geçiyor. Kan basıncı saatten saate, günden güne, ruh haline, uyku, stres ve gerginlik düzeyine, alkol ve yiyecek tüketimine göre değiştiği için tansiyon yüksekliğine karar vermeden önce üst üste ölçümler yapmanın doğru olduğu belirtiliyor. Genel kanaat tercihen ayrı günlerde en az 3 kez ölçüm yapıldıktan sonra hipertansiyonun mevcut olup olmadığına karar verilmesi yönündedir.

 
Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Bookmarks

Tag Ekle
hipertansiyon


Yetkileriniz
Sizin Yeni Konu Acma Yetkiniz var yok
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı

Gitmek istediğiniz klasörü seçiniz

Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Hipertansiyon hastalarının yaptıkları hatalar Wampirella Sağlık 0 05-30-2010 02:51


Şu Anki Saat: 03:26