Reklamlar Yazar Yazar Tarih 06 Åžubat 2011


Topkapı Sarayı Tarihi

TOPKAPI SARAYI

Dünyada günümüze gelebilmis saraylarin en eskisi ve genisi Topkapi Sarayidir. Istanbul”un fethinden sonra Fatih Sultan Mehmet tarafindan 1460 – 1478 yillari arasinda yaptirilan ve zamanla yeni eklemelerle genisletilen Topkapi Sarayi, yaklasik 380 yil imparatorlugun yönetim merkezi ve padisahlarin evi olarak kullanilmistir.

TOPKAPI SARAYI HAKKINDA RESIMLI ÇOK GENIS BILGI IÇIN TIKLAYINIZ

Osmanli Türk Imparatorlugu Türklerin tarihte kurdugu 16 bagimsiz devletten en uzun ömürlü ve en genis topraklara sahip olanidir. 622 yil süren bu dev imparatorluk Akdeniz’i ve Karadeniz’i çevreleyen Asya, Avrupa ve Afrika kitalarinda yüzyillarca hüküm sürmüstür. Degisik irk ve degisik dinlerden pek çok ulusu idaresinde birlestirmistir. Tarihte böylesine genis topraklara bu kadar uzun süre hükmeden digeri de Roma Imparatorlugudur. Osmanli Türk Imparatorlugunda 36 Sultan hüküm sürmüs ve 16. yy. baslarindan itibaren, halifelik ünvani ile de, Islam dünyasinin dinsel hükümranligini üstlenmistir. Osmanlilar, imparatorlugun tarihi boyunca önemli yapi eserlerine de imza atmistir. Topkapi Sarayi da bunlarin en önemlilerindendir.

Dolmabahçe Sarayi”nin yapilmasindan sonra terk edilen Topkapi Sarayi, önemini her zaman korumustur. Sultan I. Abdülmecit ve Sultan Abdülaziz dönemlerinde özel izinle Saray’in bazi bölümlerin ziyarete açildigi bilinir.

Dünyada günümüze gelebilmis saraylarin en eskisi ve genisi Topkapi Sarayidir. Atatürk’ün emri ile 1924 yilindan beri müze olarak kullanilmaktadir. Konumu Halic’i , Bogaziçi’ni ve Marmara denizi gören, çok gözel manzarali, Istanbul’un ilk kurulus yeri olan bilinen akropol tepesidir. Tarihi Istanbul üçgen yarimadasinin en uç noktasinda, 5 km.yi bulan surlarla çevrili, 700.000 m2 özel araziye sahip bir kompekstir.

Istanbul’un fethini 1453’te gerçeklestiren genç Fatih Sultan Mehmet, Imparatorluk tahtini bu sehre tasimisti. Kurdugu ilk saray sehrin ortasinda bulunmaktaydi. 1470’lerde yaptirdigi ikinci saraya, önceleri yeni saray, yakin tarihlerden beri de Topkapi Sarayi denilmektedir.

Burasi, tarihte bilinen diger Türk saraylari gibi, klasik bir Türk sarayidir. Degisik fonksiyonlari olan, agaçlarla gölgelendirilmis, biribirini takip eden ve abidevi kapilarla ayrilmis avlulardan olusmustur. Fonksiyonel yapilar bu avlularin çevresine serpistirilmistir. Saray, kuruldugu çagdan baslayarak Sultanlarin yaptirdigi birçok degisiklik ve eklemelerle sürekli gelismistir. Sultanlarin 1853’te gösterisli Dolmabahçe Sarayina tasinmalari ile resmi sarayliktan çikmis ve hizla harap olmaya yüz tutmustu. Cumhuriyet döneminde 50 yili asan sürekli onarimlar Topkapi Sarayini eski sade güzelligine kavusturmustur.

Sarayda sergilenen müze parçalarinin pek çogu dünyada esi-benzeri olmayan saheserlerdir. Saray olarak kullanildigi devirlerdeki fonsiyonlari, tarihteki diger saraylara göre oldukça degisiktir. Burasi imparatorlugun tek sahibi Sultanin resmi ikametgâhi olmakla beraber, resmi devlet islerinin merkezi, bakanlar kurulunun toplantigi, devlet hazinesi, darphanesi ve arsivlerinin bulundugu yerdi. Imparatorlugun en yüksek ögrenim kurumu, Sultanin ve devletin üniversitesi de sarayda bulunurdu. Osmanli Türk Imparatorlugunun kalbi, beyni ve her anlamdaki tek merkezi burasiydi. Kurulusundan epey sonra da sultanlarin özel haremleri de bu saraya yerlestirilmisti.

Sarayda Sultanin özel avlusunda bulunan okulda egitimini tamamlayan yetenekli memurlar, genis imparatorlugun yönetimi ve örgütlenmesinde büyük bir sadakatla basari göstermislerdir. Vezir ve sadrazamlarin pek çogu bu okulun mezunlari idi. Topkapi Sarayinda gün isigi ile baslayan hayat her adimda, her durumda, büyük tören ve kati protokol kurallarina bagli idi. Asirlari bulan köklesmis gelenek ve göreneklere herkesin uymasi sartti. Bu husus imparatorlugun çöküs devrinde bile kati kuraldi. Bati dünyasi protokol usülleri, daima bu sarayin kurallarinin etkisinde kalmistir.

Topkapi Sarayinin sahil kösk ve pavyonlari geçen yüzyil sonlarinda tahrip olmuslardir. Degisik çini, agaç isleri ve mimari üsluplari, Topkapi Sarayinda Türk sanatinin gelismesini, üslup farklarinin uyumunu en güzel sekilde gösterir.

Topkapi Sarayi Müzesi”ne bagli Serifler Yalisi Sultan I.Abdülhamit döneminde yapilmis selamlik kösktür.

Etiketler: , , , , , , , , ,
Yorum Yapın

10 Comments »

  1. nazlı yıldız Says:

    çok güzel bilgiler var

    comment-bottom
  2. abdullah Says:

    çok güzel topkapı

    comment-bottom
  3. canem Says:

    kendisini göremedikm ama anlatımını okuyunca çok güzel

    comment-bottom
  4. canem Says:

    aslında dıştan gördümde

    comment-bottom
  5. burcu soylu Says:

    bence görülmesi gereken bir yer muhteşem gezmeklebitmyor aynı zamanda bakmaya doyamıyosunuz oraya girdiginiz zaman insanın ruhunu alıp cokkk uzaklara gtürüyor istanbula her gittigmde her sefernde bıkmadan usanmadan sanki ilkdefa görüyormus gibi izlyorum ve dinliyorum keske o zmanlarda olabilseydim

    comment-bottom
  6. burcu soylu Says:

    bence görülmesi gereken bir yer muhteÅŸem gezmekle bitmiyor aynı zmanda bakmaya doyamıyorsunuz oraya girdiginiz zman insanın ruhunu alıp coook uzaklara götürüyor istanbula her gittigimde her seferinde g,d,yorum ve bıkmadan usanmadan sanki ilkdefa görüyormus gibi izliyorum ve dinliyorum keske ozmanlarda olabilseydim……

    comment-bottom
  7. ayşegül Says:

    güzel bir yer ingilizce ödevime yardımcı oldu.thank you…..

    comment-bottom
  8. OF GEREK :( Says:

    YAPILIŞ AMACI NEDİR BUNU BANA ACİLEN BİRİSİ SÖLEMELİ LÜTFEN RİCA EDİYORUM

    comment-bottom
  9. ceren Says:

    dönemi lazım birisi sölesin lütfen
    lütfen 😀

    comment-bottom
  10. ceren Says:

    şimdi de yapılış amacı 😉

    comment-bottom

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Yorum Yapın